نروژ به دلیل انگلیسی زبان بودن مقاطع تحصیلی، کیفیت عالی آموزشی و رایگان بودن کلیه مقاطع تحصیلی برای دانشجویان بینالمللی به ویژه در مقطع دکتری، با استقبال گسترده دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در نروژ روبهرو شده است.
نروژ، با نام رسمی پادشاهی نروژ، جزو کشورهای حوزه اسکاندیناوی در قاره اروپا به حساب میآید که به دلیل قوانین عجیب و رفاه آن، بسیاری از افراد علاقهمند به بازدید از آن یا حتی زندگی در این کشور شده اند. از طرفی، امکان تحصیل رایگان، تدریس به زبان انگلیسی و همچنین، سطح بالای کیفیت زندگی و سطح علمی بالای دانشگاههای کشور نروژ باعث جذب دانشجویانی شده است که علاقهمند به تحصیل در اروپا میباشند که در ادامه آشنایی با نظام آموزشی نروژ را برای شما توضیح میدهیم.
تحصيلات پيش دانشگاهی
شروع به تحصیل و آموزش در کشور نروژ از ۶ سالگی آغاز میشود و 10 سال زمان میبرد. دوره ۱۰ ساله شامل 3 مرحله است:
ابتدایی، کلاسهای اول تا چهارم (۶ تا ۱۰ سالگی)
راهنمایی، کلاسهای پنجم تا هفتم (۱۰ تا ۱۳ سالگی)
پیش از دبیرستان، کلاسهای هشتم تا دهم (۱۳ تا ۱۶ سالگی)
همچنین دانشآموزان از ۱۶ سالگی به دبیرستان راه پیدا میکنند؛ تحصیلات در دوره دبیرستان 3 سال طول میکشد، که به یکی از 2 صورت ادامه پیدا میکند:
۱- عمومی، ۲- حرفهای
در انتهای دوره 3 ساله تحصيلات دبيرستان، دانشآموزان در امتحانات نهايی حاضر میشوند که صرف نظر از گذراندن دوره عمومی یا حرفهای، در آزمونی یکسان شرکت میکنند. جالب است بدانید مدیریت مدارس در نروژ بدین گونه است، دبستانها و مدارس راهنمایی توسط شهرداریها و دبيرستانها توسط دولت اداره میشود.
تحصيلات دانشگاهی
تحصيلات دانشگاهی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی نیز در نروژ امکانپذیر است. دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در نروژ تحت نظر وزارت آموزش و پژوهش (Ministry of Education and Research) فعاليت آموزشی و پژوهشی خود را آغاز میکنند. از جمله این دانشگاهها میتوان به دانشگاه جامع، دانشگاههای تخصصی، کالجهای دانشگاهی و کالجهای هنر اشاره کرد. داوطلبان برای ورود به تحصيلات عالی ملزم به داشتن دیپلم دبیرستان (Vitnemål Fra Videregående Skole) میباشند. علاوه بر این تحت شرایطی که اتخاذ شده است داوطلبانی که دارای حداقل ۲۳ سال سن و ۵ سال تجربه کاری و تحصیلی باشند و ۶ درس اصلی زبان نروژی، زبان انگلیسی، تعلیمات مدنی، تاریخ مدرن، علوم طبیعی و ریاضیات را پاس کرده باشند، مجاز هستند بدون داشتن دیپلم دبيرستان، وارد مراکز آموزش عالی شوند.
دانشجويان خارجی همچنین برای ورود به مراکز آموزش عالی ملزم میباشند دیپلمی هم ارز دیپلم دبیرستان نروژ داشته باشند. معمولا علاوه بر داشتن دیپلم 12 ساله میبایست یک سال در دانشگاه تحصیل کرده باشند. تسلط خوب به زبان نروژی (اخذ حداقل نمره ۰/۳) و انگلیسی (نمره ۵۰۰ در تافل یا نمره ۵ در (IELTS) از دیگر شرایط ورود به مراکز عالی نروژ میباشد. در نروژ سال تحصيلی از ماه اوت (August) تا ژوئن (June) میباشد. تعطیلات تابستانی نیز از ۱۵ ژوئن تا ۱۵ اوت است. زبان تدریس در مراکز تحصیلی نروژی و انگلیسی است.
دوره های تحصيل در نروژ
۱- دوره (Høgskolekandidat) بعد از 2 سال تحصيل به پايان میرسد و میشود پیش درآمد مدرک (Bachelor) باشد. این دوره از مقطع تحصیلی در کالجهای دانشگاهی یا بعضی موسسات خصوصی آموزش عالی برگزار میشود.
۲- دوره (Bachelor) از دورههای تحصیلی شامل حداقل 3 سال تحصيل در دانشگاهها، دانشگاههای تخصصی، کالجهای دانشگاهی ایالتی و بسیاری از موسسات خصوصی آموزش عالی میباشد. مدت زمان دوره (Bachelor) در مراکز عالی دولتی هنر تقریبا 4 سال طول میکشد.
3- دوره Candidatus/ Candidata magisterii (Cand. Mag) طبق نظام قدیم بوده و از 3 سال و نیم تحصیل برای رشتههای ریاضی و علوم طبیعی و 4 سال برای رشتههای هنر و علوم اجتماعی در دانشگاهها، کالجهای دانشگاهی ایالتی، کالجهای هنر و بسیاری از موسسات آموزش عالی خصوصی یا دولتی را شامل میشود. با مدرک 2 یا 3 ساله (Høgskolekandidat) تخصصی نیز میتوان وارد این دوره شد.
۴- دوره (Master) شامل 2 سال تحصيل بعد از گذراندن دوره (Bachelor) میباشد که در دانشگاهها، کالجهای دانشگاهی، تعدادی کالجهای ایالتی و خصوصی باید این مرحله به اتمام برسد. در برخی رشتهها دوره Master به صورت پیوسته بوده و ممکن است 5 سال به طول بیانجامد.
۵- دوره (Philosophiae Doctor) که برای گذراندن این دوره نیز 3 سال تحصيل بعد از Master در دانشگاهها لازم است. بیشتر کالجهای دانشگاهی، تعدادی کالجهای ایالتی و موسسات خصوصی برای گذراندن این دوره برای دانشآموختگان در دسترس است و معمولا این مراکز پژوهشی میباشند.
چگونگی ارزيابی کردن مدارک تحصيل در نروژ
مدرک (Høgskolekandidat) و تمامی مدارک 2 يا 3 سال تحصيل و همچنين تحصيلات نيمه تمام معادل حداقل ۷۰ واحد دانشگاهی ایران به چگونه گذراندن “کاردانی” ارزشيابی میشود. مدارک Bachelor و (Candidatus/ Candidata magisterii (Cand. Mag به چگونه پاس کردن “کارشناسی” ارزشيابی میشود. مدرک Master با چگونه گذراندن “کارشناسی ارشد” ارزیابی میشود.
زبان مراکز آموزشی و دانشگاهی
بینالمللی بودن دانشگاههای نروژ یکی از الویتهای مهم در سیستم آموزشی نروژ به حساب میآید بنابراین دانشگاههای این کشور تلاش میکنند تا سطح امکان تحصیل را برای دانشجویان خارجی آسانتر کنند. به همین دلیل، امروزه زبان تدریس در اکثر رشتهها زبان انگلیسی است.
مدت و هزینه دوره های آموزش زبان نروژ
دانشجویانی که تمایل به یادگیری زبان انگلیسی دارند، ملزم به اخذ پذیرش نمره زبان دانشگاهی مورد نیاز میباشند. به عبارت دیگر، مراکز آموزشی نروژ برای داوطلبان ایرانی دوره آموزش زبان انگلیسی ارائه نمیدهند. در رابطه با دورههای زبان نروژی، دانشگاهها و برخی رشتهها در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد میتوانند به مدت یک سال تحصیلی قبل از شروع دوره اصلی، برای شروع دوره آموزش زبان نروژی متقاضی پذیرش کنند.
برترین دانشگاه ها برای تحصیل در نروژ
University of oslo رتبه در نروژ 1 رنکینگ جهانی 119
University of Bergen رتبه در نروژ 2 رنکینگ جهانی 163
Norwegian University of Science And Technology رتبه در نروژ 3 رنکینگ جهانی 359
University of Tromsø The Arctic University of Norway رتبه در نروژ 4 رنکینگ جهانی 389
میانگین هزینه تحصیل در نروژ
نروژ جزو 5 کشور اروپایی میباشد که تحصیل در این کشور تقریبا رایگان میباشد؛ البته باید بدانید، که تحصیل در دانشگاههای دولتی نروژ (به جز چند دانشگاه معدود) رایگان است. تمام هزینه اقامت در نروژ (شامل اجاره مسکن، بیمه، رفت و آمد، خوراک و احتیاجات آموزشی) بر اساس تصمیم اداره مهاجرت این کشور در حال حاضر سالیانه حدود ۸۵۰ تا ۹۵۰ کرون میباشد. این هزینه با توجه به نوع زندگی هر دانشجو تا حدودی متغیر میباشد. در صورتی که دانشجو تمایلی به استفاده از خوابگاههای دانشگاه نداشته باشد، هزینه اجاره مسکن ماهیانه حداقل بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ یورو است.
باید بدانید که دانشگاههای نروژ هزینهای به عنوان شهریه از دانشجویان دریافت نمیکنند، اما دانشجویان باید برای شروع ترم بعد مبلغی حدود ۳۰۰ تا ۶۰۰ کرون برای گرفتن آزمون و نیز دریافت خدمات رفاهی دانشجویی محلی شامل خدمات بهداشتی و مشاوره، تسهیلات ورزشی و فعالیتهای فرهنگی پرداخت کنند. در واقع، نروژ شرایط تحصیلی رایگان را برای دانشجویان فراهم میکند، ولی خب هزینههای زندگی در این کشور ۲۰ درصد از هزینه زندگی در سایر کشورهای اروپایی بالاتر است. بنابراین نروژ از نظر رفاه اجتماعی در رتبه نخست دنیا قرار گرفته است و به همین دلیل موقعیت مناسب اقتصادی، شانس پیدا کردن کار در دوره دانشجویی بسیار بالا است.
بورسیه تحصیلی دانشگاه های نروژ
این نکته را باید بدانید که با وجود رایگان بودن ادامه تحصیل در نروژ هزینههای زندگی در این کشور تقریبا گران است. بسیاری از دانشجویان برای کمتر شدن هزینههایشان تمایل دارند تا از بورسیههای تحصیلی بهرهمند شوند. از طرف دولت نروژ و اتحادیه اروپا بورسیههای تحصیلی مختلفی به دانشجویان تعلق میگیرد.
محدودیت سنی برای تحصیل در نروژ
در نروژ محدودیت سنی خاصی برای ادامه تحصیل وجود ندارد. اما دانشجویانی که برای مقاطع کارشناسی میخواهند شروع به ادامه تحصیل کنند ترجیحا نباید بالای ۲۸ سال سن داشته باشند.
تعطیلات تابستانی سال تحصیلی
تعطیلات پایان تحصیلی حدود یک و نیم تا دو ماه است. تعطیلات پایان تحصیلی از اواسط ژوئن آغاز شده و تا اواسط آگوست ادامه دارد.
محل اقامت پایان سال تحصیل در نروژ
آیا در تعطیلات پایان سال تحصیلی، دانشگاه محل اقامت دانشجو را تامین میکند؟ بله، خوابگاههای دانشگاه در اختیار دانشجو قرار میگیرند.
بیمه تحصیلی و درمانی دانشجو در نروژ
بیمه پزشکی و درمانی در نروژ در مقایسه با سایر کشورهای دنیا خیلی کاملتر میباشد. چرا که برقراری بیمه پزشکی برای دانشجویان، قبل از اعزام نیز امکانپذیر است.
آب و هوای نروژ
نروژ کشوری با اقلیم کوهستانی میباشد. به طوری که بخش بزرگی از این کشور را ارتفاعاتی از سنگ سخت تشکیل میدهد. در شمال به دلیل هم جوار بودن با اقیانوس منجمد شمالی آب و هوا سرد است. در مناطق مرکزی آب و هوا نسبتا سرد و در مناطق جنوبی آب و هوا معتدل میباشد. میانگین دما در مناطق جنوبی از ۴ درجه سانتیگراد زیر صفر در دی ماه تا ۱۷ درجه سانتیگراد بالای صفر در خرداد، متغیر میباشد. میزان بارش سالیانه در این منطقه، ۱۹۶ سانتیمتر به ثبت رسیده است. در اکثر مناطق شمالی نروژ معمولا ۶ ماه شب و ۶ ماه روز است. همچنین اکثر مناطق شمالی نروژ معمولا ۹ ماه در سال برف و باران را تجربه میکنند.
چگونه ویزای دانشجویی تحصیل در نروژ بگیریم؟
بعد از جواب پذیرش فرد متقاضی از دانشگاه مقصد در نروژ دانشجو باید برای دریافت ویزا به سفارت نروژ اقدام کند. برای گرفتن ویزای دانشجویی ارائه مدرک مالی توسط دانشجو باید انجام گیرد. سپس دانشجو باید مبلغی مشخص را در زمان مشخص برای دریافت ویزای دانشجویی از راه بانکی یا صرافی به صورت سپرده امانتی به حساب بانکی دانشگاه یا موسسه آموزشی مقصد در نروژ انتقال دهد. این مبلغ بلافاصله بعد از ورود دانشجو به نروژ و افتتاح حساب بانکی در نروژ به حساب شخصی فرد مورد نظر بدون هیچ گونه کسر مبلغ ارجاع داده میشود.
گرفتن ویزا برای والدین دانشجو
ویزای والدین و بستگان درجه یک بین یک ماه و نیم تا سه ماه بعد از اعزام دانشجو، قابل پیگیری میباشد. اما باید بدانید که مدت زمان اقامت با هر ویزا حداکثر ۹۰ روز است.
شرایط کار کردن دانشجو
در مدت زمان تعطیلات دانشگاه با در دست داشتن ویزای دانشجویی میشود در طی هفته ۲۰ ساعت کار دانشجویی انجام داد. این اجازه کار زمانی که دانشجو در تعطیلات دانشگاه به سرمیبرد هم معتبر است. میزان حقوق دانشجو به ازای هر ساعت کار بعد از کم کردن مالیات ساعتی تقریبا ۷ تا ۱۰ یورو است.
شرایط تحصیل دانشجوی متاهل به همراه همسرش
دانشجویان مقطع دکتری، میتوانند برای اخذ ویزای همسر و فرزند خود اقدام کنند. اما دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد ممکن است برای دریافت اخذ این ویزا مجبور باشند حداکثر بین 3 تا ۶ ماه منتظر جواب مثبت برای صدور ویزا بمانند.
محدودیت ورود و خروج با ویزای دانشجویی
آیا ویزای دانشجویی نروژ برای چند بار ورود و خروج است؟ بله، ویزای دانشجویی یک ساله و برای چند بار ورود و خروج معتبر است.